حاملگی ناخواسته مهمترین اورژانس جامعه انسانی دکتررحمت سخنی ازارومیه مرکزآموزشی درمانی امام خمینی (ره) Dr.RAHMAT SOKHANI
وقتی کلمه اورژانس مطرح میشود همگان بر این باورند که دم در یک بیمارستانی چند تکنیسین 115 فردی را که دارای جراحات سختی بوده حون آلوده به سرعت از آمبولانس پیاده کرده و به طرف داحل اورژانس بیمارستان حمل میکنند یا تصور افراد از بیمار اورژانسی کسانی است که به کما رفته و بیهوش شده اند هر چند اینگونه بیماران جز بیماران اورژانسی حساب میشوند ولی باید اعتراف کرد که مهمترین اورژانسی خصوصی جامعه انسانی عبارنتداز حاملگی ناخواسته که میتواند عوارض و خسارات جبزران ناپذیری برای بیمار وخانواده و حتی نسل آینده بوجود آورد لذا در این به مطلب بسیارمهم به زبان ساده که توسط همکاران در دانشگاه علوم پزشکی گیلان تهیه شده است علاوه بر سپاسگزاری از این دوستان نظر شما را به مطالعه این مطلب جلب میکنم :
روش اضطراری (اورژانس) پیشگیری از بارداری روشی است که پس از تماس جنسی بدون استفاده از روشهای مطمئن پیشگیری از بارداری یا هر موردی که احتمال بارداری ناخواسته پس از تماس جنسی را داشته باشد استفاده میشود. این روش را نباید بهعنوان یک روش دایمی پیشگیری از بارداری استفاده کرد.
اثربخشی روش
اثربخشی این روش با قرصهای لوونورژسترول حدود 99% و با استفاده از قرصهای ترکیبی حدود 97% است. البته اثربخشی این روش با فاصلهی زمانی تماس جنسی تا آغاز استفاده از روش ارتباط قابل توجهی دارد. هر چقدر این فاصله کوتاهتر باشد، اثربخشی آن بیشتر خواهد بود.
زمان شروع و چگونگی استفاده از روش
بلافاصله یا حداکثرتا 12 ساعت پس از نزدیکی مشکوک به حاملگی ناخواسته دو عدد قرص از یک بستهی دو تایی لوونورژسترول را یکجا بخورید. بهخاطر داشته باشید که هر چه زودتر خوردن قرصها را شروع کنید، امکان موفقیت این روش بیشتر است. چنانچه قرص لوونورژسترول در دسترس نباشد میتوانید از قرص اچ دی (HD) یا ال دی (LD) طبق دستور زیر استفاده کنید:
1- 4 عدد قرص ال دی (LD) را با هم در اولین فرصت خورده و 12 ساعت بعد 4 عدد قرص ال دی (LD) دیگر را نیز با هم بخورید.
2- 4 عدد از قرصهای سفیدرنگ تریفازیک را با هم در اولین فرصت میل کنید و 12 ساعت بعد 4 عدد قرص سفید دیگر را نیز با هم بخورید.
نکات مهم
1-شایعترین عارضهی این روش تهوع و استفراغ است که در قرصهای لوونورژسترول بسیار کمتر از سایر قرصها (ال دی و تریفازیک) است. برای پیشگیری از آن، بهتر است قرصها با شکم خالی خورده نشود.
2-در صورت استفراغ تا 2 ساعت پس از مصرف قرصها، خوردن مجدد قرصها ضروری است.
3- در بعضی موارد ممکن است موجب سردرد وسرگیجه شود که معمولاً در عرض 24 ساعت از بین میرود.
4-در این روش ممکن است قاعدگی بعدی چند روز زودتر یا دیرتر از موعد مقرر اتفاق بیافتد. در صورت تاخیر بیشتر از 7 روز از زمان مورد انتظار در قاعدگی بعدی یا بروز هر مشکل دیگر، به پزشک یا مرکز بهداشتی- درمانی مراجعه کنید.
5- این روش نباید جایگزین یکی از روشهای پیشگیری از بارداری شود و فقط در مواقع اضطراری و حداکثر یک بار در هر سیکل قاعدگی قابل استفاده است.
6- زوجینی که مکرراً ناگزیر از استفاده از این روش میشوند، بهتر است پس از مشاورهی مجدد تنظیم خانواده، روش پیشگیری مطمئن دیگری را انتخاب کنند.
منابع:
الف. دستورالعمل روشهای پیشگیری از بارداری در جمهوری اسلامی ایران
ب. کتابهای مرجع زنان و زایمان و تنظیم خانواده:
1-ویلیامز، 2001
2- نواک، 1996
3- کیستنر، 2001
Family Planning and Reprvoductive Health Care
معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان:
دکتر محمد عباسی
رییس گروه بهداشت خانواده
فاطمه نوروزی
کارشناس مسوول امور جمعیتی و تنظیم خانواده
سهیلا بشارتی
کارشناس تنظیم خانواده
http://www.rs272.com/
http://rs272.tarlog.com/
http://rs272.vcp.ir
http://www.sahand272.blogfa.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI